ROLAND PANGRATI, Telefon: 0040-7272-49167 This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vernisajul expozitiei de pictura contemporana “Cavalerul Inexistent”

Pe 13 iulie, la Readers Cafe a avut loc vernisajul expozitiei de pictura contemporana “Cavalerul Inexistent” a lui Roland Pangrati. In deschiderea evenimentului a vorbit Conf. Univ. Dr. Cosmin Paulescu, seful Catedrei de Arta Murala de la Facultatea de Arte Decorative si Design a Universitatii Nationale de Arta Bucuresti, iar lucrarile vor ramane expuse pana pe data de 13 septembrie.


Spatiul prietenos de la Readers Cafe a fost proiectat de iubitori de frumos pentru iubitorii de frumos si acest lucru transpare din design-ul interior, din detaliile rafinate, din elementele de decor, din cartile puse la dispozitia oaspetilor, dar si din lucrarile expuse In cadrul recentei expozitii.


“Vernisajul acesta nu a fost un eveniment punctual, ci se Inscrie Intr-o serie permanenta de expozitii prin care ne-am propus sa sprijinim artistii romani contemporani.

 

Inca de la inaugurare, peretii de la Readers Cafe au fost pusi la dispozitie gratuit fie unor pictori deja cunoscuti, fie unor artisti aflati la Inceput de drum si ne bucuram ca lucrarile lor au fost de fiecare data bine primite de publicul de aici, alcatuit din iubitori de cultura, cunoscatori in materie de arta” – spune Liliana Ghitau, unul dintre fondatorii Readers Cafe.


Pentru expozitia recent inaugurata, “Cavalerul inexistent”, artistul Roland Pangrati a fost inspirat de volumul cu acelasi titlu al lui Italo Calvino. Plastica lui Pangrati vorbeste despre lucruri care exista numai datorita obstinatiei lor de a fi sau obsesiei ochilor nostri de a si le imagina. Despre obiecte care exista din simpla rostire a unui cuvant, care numindu-le ajunge sa le Instapaneasca si sa le dea fiinta.


Lucrarile sugereaza cvasi-prezenta Cavalerului prin armuri riguros construite, iar tablourile cu trandafiri trimit la celebrul pasaj shakespearian: "What's in a name? That which we call a rose/ By any other name would smell as sweet." Cu o corporalitate voluptoasa uneori, alteori strabatuti de lumini interioare, trandafirii lui Pangrati pot fi orice obiect sau stare In ochii privitorului.


Artistul declara: “Din pacate, nu stim sa vietuim cu lucrurile din jurul nostru, care de cele mai multe ori ne absorb In existenta lor, uitand de modul specific uman de a exista. De asemenea, numele lucrurilor sunt cele care le fac sa existe, altfel, ele nu au constiinta de sine. Cavalerul inexistent e o poveste despre castigarea existentei.”

 

Iubitorii de arta pot vedea expozitia “Cavalerul inexistent” pana pe data de 13 septembrie la Readers Cafe, Bd. Iancu de Hunedoara nr. 55-57, Metropolis Center. www.readerscafe.ro.

copyright @ 2015 Roland Pangrati